BINKE

Goiko menua

  • Nor gara?
    • Lantaldea
    • Publizitatea
    • Gure egutegia
    • Babesleak
  • Binkekideak
    • Binkekideen zozketak
    • Egin zaitez Binkekide
  • Harremana

Menu nagusia

  • Albisteak
    • Aktualitatea
    • Aginke!
    • Sormene
    • Kabitik
  • Elkarrizketak
    • Elkarrizketa orokorrak
    • Enbaxadoreak
    • Berton inde
    • Gurera etorriak
    • Taldeka
    • Ostike!
  • Iritziak
    • Ohiko kolaboratzaileak
    • Herritarren iritziak
    • Gure berbaz
  • Erreportajeak
    • Erreportajeak
    • Atzera begira
  • Multimedia
    • Bideoak
    • Argazkiak
  • Hauspotu
  • Nor gara?
    • Lantaldea
    • Publizitatea
    • Gure egutegia
    • Babesleak
  • Binkekideak
    • Binkekideen zozketak
    • Egin zaitez Binkekide
  • Harremana

logo

  • Albisteak
    • Baleuko produktorak Galdakaon grabatuko du 'Odol Ilargia' telesaila

      2025-05-19
      0
    • Galdakaoko Beti Prest taldea, Bizkaiko ping-pong txapeldun bikoitza

      2025-05-19
      0
    • Denis Itxaso Jaurlaritzako Etxebizitza sailburuak solasaldia eskainiko du bihar Galdakaon

      2025-05-18
      0
    • LGTBIQ+ Fobiaren Aurkako Egunean adierazpena argitaratu du Galdakaoko Udalak

      2025-05-17
      0
    • Da Capo Musika Bandak ‘Printze txikia: bidaia magikoa’ emanaldia eskainiko du Torrezabalen

      2025-05-16
      0
    • Enrique Arnaizek omenaldia jaso zuen, Lagun Onak Areto Futbol klubean egindako ibilbideagatik

      2025-05-16
      0
    • Oportora bidaia, Durangora bisita, mendi ibilaldia eta tailerrak, Galdakaoko adinekoentzat

      2025-05-16
      0
    • 'Ni flores, ni funeral, ni cenizas, ni tantán' antzezlana hartuko du gaur ...

      2025-05-16
      0
    • Zamakoa Eraikuntzak enpresa galdakoztarrak CEBEK-en berdintasunaren saria jaso du

      2025-05-15
      0
    • Aktualitatea
    • Aginke!
    • Sormene
    • Kabitik
  • Elkarrizketak
    • Maitane Salvador 'Mahessatay': «Espiritualitatea nork bere ariman sinestea da»

      2025-04-23
      0
    • Josu Etxaburu: «Ale bakoitzak lagunduko du Euskal Herria nahi dugun modukoa izaten»

      2025-04-23
      0
    • Unai Sánchez: «Niretzat ametsa da Athletic Clubeko jokalaria izatea»

      2025-03-24
      0
    • Peio Duran: «Arku-tiroak arreta eta urduritasuna lantzen laguntzen du»

      2025-03-24
      0
    • Imanol Aguilar: «El Chico Diva naizenean indartsu eta boteretsu sentitzen naiz»

      2025-02-26
      0
    • Galdakaoko eta Usansoloko taxistak: «Aseguru-etxeek prezioa hirukoizten digute taxistoi»

      2025-02-24
      0
    • Xabier Aranguren: «Genevak aniztasun handia du, baina nortasun apur bat falta zaio»

      2025-02-24
      0
    • Jon Eguskiza eta Kepa Otaegi: «Altsasuko inauterien berreskurapenean Andra Marik jarritako aleaz ...

      2025-01-20
      0
    • Ainhoa Cantalapiedra: «Euskal Herrira lan egitera eta bizitzera bueltatu nahi dut»

      2024-12-23
      0
    • Elkarrizketa orokorrak
    • Enbaxadoreak
    • Berton inde
    • Gurera etorriak
    • Taldeka
    • Ostike!
  • Iritziak
    • «Euskaraldia, euskaldun moduan armairutik ateratzeko aukera ederra», Ainhitze Bizkarralegorra

      2025-05-19
      0
    • «Galdakaoko ondare historiko-artistikoa II», Estibaliz Apellaniz

      2025-04-23
      0
    • «Taloak», Manu Etxebarria

      2025-04-23
      0
    • «Zapalkuntza ahaztua», Andrea Arrizabalaga

      2025-03-24
      0
    • «Zaintiratu- bedarrak», Manu Etxebarria

      2025-03-24
      0
    • «Sanblasak Gorbeialdean», Manu Etxebarria

      2025-02-24
      0
    • «Galdakanoko 850. urteurrena», Aitzol Altuna

      2025-02-24
      0
    • «Sareak: ehuntzeko ala harrapatzeko?», Errupin Jauregi

      2025-02-04
      0
    • «Zugaz berba ein gure dot», Ainara Artetxe

      2025-01-31
      0
    • Ohiko kolaboratzaileak
    • Herritarren iritziak
    • Gure berbaz
  • Erreportajeak
    • Nola eragin du itzalaldi elektrikoak Usansolon?

      2025-04-28
      0
    • Adiskide Pilota Elkartea, 50 urte pilota eta herriaren arteko harremana estutuz

      2025-04-23
      0
    • Eva Naranjoren argazkiak

      2025-04-23
      0
    • Ganguren Mendi Taldea, 80 urte naturaz eta bizipenez beterik

      2025-02-24
      0
    • Bekeakoei esker 1933an eraikitako zubiaren historia

      2025-01-20
      0
    • Eguzkibegi Ikastola: «Ikasleen aniztasunari erantzun pertsonalizatua ematen diogu» | Publierreportajea

      2025-01-17
      0
    • ARGAZKIAK | Errege Magoak eta Gabone Izarra Galdakaon izan ziren

      2025-01-17
      0
    • Torrezabal Kultur Etxea, bizitzaz beteriko 30 urte

      2024-12-23
      0
    • Ane Alonsoren tatuajeak

      2024-10-21
      0
    • Erreportajeak
    • Atzera begira
  • Multimedia
    • Bideoak
    • Argazkiak
  • Hauspotu
Elkarrizketak
Hasiera›Elkarrizketak›Luis Mari Bizkarra: «Ogia dendetan egiteko Estatuko lehenengo laba Usansolora ekarri neban»

Luis Mari Bizkarra: «Ogia dendetan egiteko Estatuko lehenengo laba Usansolora ekarri neban»

Binke
2020-11-20
996
0

Luis Mari Bizkarra, okina
BINKE / 2020ko azaroa

«Kontrakoa emoten badau be, inon baino ogi gutxiago kontsumitzen da gurean»

Luis Mari Bizkarra Artetxe
1940, Usansolo

Bere aita Estebanek transmititutako ogibide baten ostean, Bizkarra okindegi eta gozotegien kate ezagunaren aitzindaria da Luis Mari; Abadiñoko Muntzarazen jaioa baina gaztetxotatik Usansolon errotua —usansolotartzat ere badauka bere burua—. Bere ibilbideak eta ekinak hainbat sari eman dizkio Bizkarrari, besteak beste: 2007an Ibarretxe lehendakariak Euskal Merkataritzako Berrikuntza Saria eman zion, 2015ean Urkullu lehendakariak Ibilbide Profesionalaren Saria eta 2017an Bilbao Dendak elkarteak Denda Enblematikoaren Saria.

TESTUA: Jon Gomez Garai
ARGAZKIAK: Aitzol Zamalloa

Aurkezpen handirik behar ez duen horietarikoa da Bizkarra marka. Baina marka guztien atzean pertsonak daude. Horregatik, Usansolon hasi, Galdakaon handitu eta Bizkaia osora arrakastaz eraman duen negozioaren atzeko pertsona ezagutu gura izan dugu. Luis Mari Bizkarraz ari gara, eta ondorengo lerroak ditugu Eduardo bere semearekin batera izandako
solasaldiaren laburpena.

Ikusten denagatik, ogiaz aparte, sikiera eramateko kafea eta janaria zerbitzatzen ari zarete… Eta eskerrak horri, guk ez daukagulako langileak aldi baterako enplegu-erregulazioko espedientean —gaztelaniaz ERTEan— sartzeko aukerarik, ogia premiazko elikagai legez aitortuta dagoalako.

Nork esango zizun zuri, lehenengo okindegia zabaldu zenuenean, horrelakorik sufritu beharko zenuketenik… Buf! Eta sufritu doguz garai gogorrak eh! Estaduak ogiaren prezioa jartzen ebanekoa, krisi orokorrak, domeketan okindegiak zarratzera derrigortu euskuenekoa,.. Baina holakorik ez dogu sufridu, ez, hau terriblea da; taberna, jatetxe eta hotel askoren hornitzaileak garalako geu, eta ezin saldu gabilzalako.

Zer ikasi zenuten krisi horien eraginez? Krisi bakotxak pentsatzeko beste modu bat irakasten deutsu, aurrera egiteko beharrak konponbideak bilatzera daroatsulako.

Ikasteaz ari garela, Alemanian ikasi zenuen ba zerbait, Luis Mari! Bai! (irribarretsu) Orain dala berrogei urte be asko mugitzen nintzan batera eta bestera, eta mundu mailako azokatara joaten nintzan. Holako bidaia batean, 1979aren bueltan Alemanian, Euskal Herrian eta estatu osoan be ikusten ez zan labe bat ikusi neban, dendetan bertan jartzeko labea.

Eta zuk ekarri? Orduantxe pentsatu neban: «Holakorik ez dogu guk han ezagutzen, baina sistema barri hau gurera heltzen bada eta kontrako hankeagaz harrapatzen banau, akabo, nik eroango dot lehenengoa!». Eta holan, lehenengo labea Usansolora ekarri neban. Estatuko lehenengo labea izan zan Usansolokoa!

Produkzioan sartu beharreko orduak ere asko jaitsi ziren horrela? Ordu gutxiago sartzeak baino, labeak dendetan jartzeak produkzioa egiteko modua aldatu eban, modu horretan beharlekua edo obradorea Usansolon izaten jarraitzen gendualako ogi diferenteak egiteko, baina azken labekadea dendetan emoten geuntsielako.

Imajinatu ere ez dut egin nahi zenbat ordu sartzen zenituzten hasieran! Buf! Iluntzeko zortziretan ogia egitera sartu, goizeko zazpirak arte, eta ordutik aurrera dendaz denda banatzen hasten ginan, eguerdira arte!

Zelan iritsi zen Bizkarra Usansolora? Ni jaiotzez Abadiñoko Muntzarazekoa naz baina Usansolora 1956ko zezeilean heldu ginan, nik 16 urte neukazala, horregaitik usansolotarra be sentitzen naz. Estaziñoko auzora heldu ginan lehenengo, eta horregaitik hortik gertu be zabaldu genduan Bizkarra kateko lehenengo dendea.

Orduan txikia izango zen ba herria… Tren geltokiaren inguruan egozan hogei etxeak baino ez! 

Nondik datorkizue ogiarekiko maitasuna? Aitagandik. Abenturero handia zan eta gaztetatik Ameriketako Estatu Batuetara joan zan. Han ibili zan beharrean bategaz eta besteagaz, Idahon, Chicagon… Al Capone ezagunarentzako be beharrean ibili zan alkohola banatzen!

Baina ogiarekin ez? 1930eko udan etxera bueltatu zan, baina diru barik! Traje bat baino ez eban ekarri, eta Ameriketara bueltatuko zala uste baeban be, azkenean familiak konbentzitu egin eban hemen geratzeko. Holan ba, bere anaiaren andreak okindegi bat eukanez, 32 urtegaz bertan hasi zan beharren.

Gure kulturan ogiak garrantzia handia dauka, baina beste herrialde askotan ez da ogirik apenas jaten bazkalorduan. Globalizazioak ogia jateko ohitura desagerrarazi dezake? Geldi geldi! Kontrakoa emoten badau be, gurean inon baino ogi gutxiago kontsumitzen da! Ez da hain kulturala ogia jatea. Ni hasi nintzanean 124 kilo inguru jaten ebazan hemen, bataz beste, pertsona bakotxak urtean, gaur laurden bat inguru!

Arrazoia eman didazu, beraz. Ez, horrekin esan gura dot Europan gurean baino gehiago kontsumitzen dala ogia, eta globalizazioagatik sikieran ez dala ohitura hori galduko. Italian jateko gehiena ogiagaz egiten da eta Alemanian, esaterako, 98 kilo ogi jaten dauz urtean pertsona bakotxak. Gurean, krisi honen aurretik 64 kilotan ibili ginan, eta orain 32 kilo kontsumitzen dogu bakotxak urtean, bataz beste.

Baina Europan ez da jatorduetan hainbeste ogirik ikusten mahaian, ezta? Ez, hori egia da. Baina gehiago kontsumitzen dabe ogia elikagai lez, eta ez hainbeste lagungarri legez. Gehiago jaten dabe bokatetan, armozuetan… gehiago oraindik, txorizo bati be zapore gehiago atarako deutsazu ogi artean, ogia zapore-indartzaile oso ona dalako! 

Orduan zein da, globalizazioa ez bada, hainbeste ogi ez jatearen arrazoia? Hainbat arrazoi dagozala esango neuke: medikuek ogia ez jatea gomendatzea, gure sektorearen erruz ogi industrialak egitea, industrializazioa bera…

Gaia aldatuz, jaso dituzun sari guztietatik zein gogoratzen duzu maitasun handiagorekin? Sari guztiak dira ondo etorriak! (barreka) Asko emon deuskuez egia esan, dendengatik, barrikuntzagatik, urteurrenengaitik… Baina niretzako berezienak Ibarretxe eta Urkullu lehendakariek emon eustiezanak izan ziran, biak sari pertsonalak izan ziran —nire ibilbideagaitik jasotakoak—, eta horrek bihotza ikutzen dau… (irribarretsu)

Hala ere, sari gehienak okintza mundura berrikuntzak ekartzeagatik jaso ditu Bizkarrak. Zenbateko garrantzia du horrek enpresa batean? Barrikuntzak beti dira inportanteak, beti aurrera begira egon behar dalako. Eta aurrera begira egon ahal izateko inportantea da ondo inguratuta egotea. Ni beti dedikatu izan naz lan egin eta denbora galdu barik ibiltzen. Gainetiko kontuei bueltak emon eta denbora gauzak zelan egin pentsatzera inbertitzeko izan dodaz beti aholkulari onak. Baina, dendetan gure izenean aurpegia emoten dabenetatik aparte, ekipoan nitzako pertsonarik garrantzitsuena nire emaztea izan da: Mari Angeles Azkueta.

Semeek hartu dute zure lekukoa. Zer transmititu diezu? Heziketa aldetik ahal izan dodan dana, baina profesionalki ezebez. Eurengan konfiantza handia daukat. Baina ganera, eurek txiki-txikitatik barneratu izan dabe ogibidea. Txikitan ogia egiten laguntzen eustien bakotxean be emoten neutsien ogorlekoren bat, lana eta esfortzua zer dan jakin dagien.

Orain urte batzuk Bizkarrak asko laguntzen zituen Usansoloko eta Galdakaoko elkarte eta kirol jarduera asko. Zenbaterako garrantzia dute herri hauek zuentzat? Dana, gu bertako herritarrei esker gagoz hemen eta guretzako inportantzia daukielako jarraitzen dogu gure obradorea eta denda nagusiek hemen izaten; lehenengo denda be Usansolon jarri genduan horregaitik. Eta klubetan? Milioi batzuk itxi dodaz nik klub eta lasterketatan, hainbat urtetan herri bietako kirolaren %85 nik babestu izan dot. Beste urte batzuk ziran eta, horretarako aukera genduanez, egin genduan. Baina ez bakarrik Usansolon eta Galdakaon eh! (irribarretsu)

Hemendik kanpo ere lagundu dituzu klubak ala? Klubak ez, baina ogia gura beste banatu dot krisi garaietan debalde. Akorduan daukat 1983ko uriolak bizi izan genduzanean… Motor txiker bat neukan, eta haregaz ibiltzen nintzan gure inguruko herrietatik be ogia debalde banatzen. Basauriko alkate zanak be deitu eustan: «Bizkarra, banatu dozun ogiaren faktura bialdu behar deustazu», eta nik ezetz erantzun neutsan, diru hori bere herriko pobreen artean banatzeko eskatuz.

Galdakaon ere izan zenuen horrelako pasarterik… Bai, Gardeazabal alkateorde zanean bera etorri jatan, herrian hainbat etorkin egozala eta zer janik emoteko ez eukiela. Ezin neban onartu herrian jendea gosea pasatzen ibiltzea, eta horregaitik eroan neutsiezan etorkin harei hainbat jaki eta ogi. Norberak ahal dauanean ondokoari lagundu behar deutsala sinisten dot. •

Eduardo Bizkarra bere semearekin, Galdakaoko Juan Bautista Uriarte 44-ko okindegi eta kafetegian.

Albiste honekin lotuta...

Aurreko albistea

Euskaraldiaren Hamabostekoa elkarrizketatu du Binkek

Hurrengo albistea

Herriko negozio txiki guztien erakusleiho izango den ...

0
Partekatu
  • 0
  • +

Kategoria bereko albiste gehiago

  • Elkarrizketak

    Itziar Atienza: «’Entrevías’-ekin adin guztietako publikora heltzea lortu dugu»

    2023-05-22
    Binke
  • Elkarrizketak

    Unai Sánchez: «Niretzat ametsa da Athletic Clubeko jokalaria izatea»

    2025-03-24
    Binke
  • Elkarrizketak

    Jontxu Martinez: «Beti gura izan dot antzerkitik edo aktore lanetik bizi»

    2020-02-26
    Binke
  • Elkarrizketak

    Iñaki Bidaurre: «Protokoloa zaintzea oso zaila da harrera etxe batean»

    2020-03-20
    Binke
  • Elkarrizketak

    Amaia Aldai: «Pilota galdakoztarraren egoera oso harro sentitzeko modukoa da»

    2023-11-20
    Binke
  • Elkarrizketak

    Aitor Serrano: «Taldeak elkarrekin arraun egitea izan da arrakastaren gakoa»

    2024-05-20
    Binke

AKTUALITATEA

Aktualitatea

Baleuko produktorak Galdakaon grabatuko du ‘Odol Ilargia’ telesaila

Odol Ilargia’ telesailaren grabaketa lanak hasiko dituzte hurrengo asteetan, ondoren EITBn emititzeko. Hainbat herritan egingo dituzte...
  • Galdakaoko Beti Prest taldea, Bizkaiko ping-pong txapeldun bikoitza

    Galdakao
    2025-05-19
  • Denis Itxaso Jaurlaritzako Etxebizitza sailburuak solasaldia eskainiko du bihar Galdakaon

    Galdakao
    2025-05-18
  • LGTBIQ+ Fobiaren Aurkako Egunean adierazpena argitaratu du Galdakaoko Udalak

    Galdakao
    2025-05-17
  • Da Capo Musika Bandak ‘Printze txikia: bidaia magikoa’ emanaldia eskainiko du Torrezabalen

    Galdakao
    2025-05-16

Argitaratzailea: Aitu elkartea © CC BY-SA 3.0
Lege Gordailua: BI-41-2016 | ISSN: 2444-9385
Babesleak: Galdakaoko Udala
eta Bizkaiko Foru Aldundia

680 74 32 11
info@binke.eus

Idatziguzu
 

Loading Comments...